22/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Το τ/κ επιμελητήριο ζητεί μέτρα για το εμπόριο προς τις ελεύθερες περιοχές

Το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο (ΚΤΤΟ) καλεί την «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα να λάβει μέτρα για προστασία της ανταγωνιστικότητας, προειδοποιώντας ότι το εμπόριο μετατοπίζεται προς τη «νότια Κύπρο» και σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός πως οι διελεύσεις είναι στα ίδια επίπεδα, οι αγορές στα κατεχόμενα έχουν μειωθεί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, στην οποία γράφει πως η ζήτηση από τη «νότια» Κύπρο είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές της «οικονομίας της τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος.

Προσθέτει ότι αυξήθηκε σε 1 εκατομμύριο 113 χιλιάδες ή κατά 13,4% ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που περνούν προς τις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, ο οποίος ήταν 982.000 το πρώτο πεντάμηνο του 2023, και ότι τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι το εμπόριο μετατοπίζεται προς το «νότο». 

Το επιμελητήριο προειδοποίησε ότι τόσο οι έμποροι όσο και οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν σε μεγαλύτερη κλίμακα, έχουν μείνει πίσω στον ανταγωνισμό με την αγορά της «νότιας Κύπρου» τις τελευταίες μέρες, σημειώνοντας ότι αν δεν καταστεί δυνατόν να σταματήσει αυτή η τάση, το εμπόριο θα μετατοπιστεί σε μεγάλο βαθμό προς το «νότο».

«Παρά τις προειδοποιήσεις αυτές των επιχειρηματιών μας, οι οποίες αποτυπώνονται και στον Τύπο, βλέπουμε με βαθιά θλίψη ότι το θέμα δεν αντιμετωπίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι διαστάσεις του κινδύνου», προσθέτει. Υπενθυμίζει ότι το πελατειακό δυναμικό που προέρχεται από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου έπαιξε σοβαρό ρόλο στην ανάκαμψη της «οικονομίας της τδβκ» μετά το ξέσπασμα της Covid-19 και δημιούργησε μια σοβαρή πηγή για την αναζωογόνηση των επιχειρήσεων.

«Λόγω του υψηλού πληθωρισμού στην Τουρκία, ο οποίος διαταράσσει τη σταθερότητα των τιμών, και της έλλειψης μέτρων για την προστασία της ανταγωνιστικότητας της τδβκ, έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ότι οι δικοί μας πολίτες κάνουν τις αγορές τους από τη νότια Κύπρο, πόσο μάλλον να δέχονται πελάτες από τη νότια Κύπρο. Αυτή η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε με το πρόβλημα του κρέατος, συνεχίζεται παρά την έναρξη των εισαγωγών κρέατος και αποτελεί σοβαρή απειλή για τις επιχειρήσεις μας».

Το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο θα συνεχίσει να συμβάλλει και να συνεργάζεται με τους εμπλεκόμενους φορείς για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, παρακολουθώντας στενά αυτή τη διαδικασία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: omegalive.com.cy