23/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Τοποθέτησαν φόλες σε κεντρικό δρόμο χωριού και δηλητηρίασαν δεκάδες ζώα – «Θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά»

Άκρως ανησυχητικά είναι τα περιστατικά τοποθέτησης δηλητηρίων σε ζώα, αυτή την φορά στο χωριό Κατύδατα της επαρχίας Λευκωσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινήματος Οικολόγων.

«Ύστερα από πληροφορίες που είχαμε λάβει στις 20/6/2024 ότι τοποθετήθηκαν φόλες στο χωριό Κατυδατα, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός σκύλου και την εξαφάνιση 40 γάτων που δεν εντοπίζονται πλέον στο σημείο όπου συνήθιζαν να βρίσκονται, ο κίνδυνος για τα χειρότερα είναι πλέον εμφανής. Οι φόλες, σύμφωνα με την πληροφόρηση, φαίνεται να είχαν τοποθετηθεί σε κεντρικό δρόμο του χωριού και εντοπίστηκαν από εθελοντή που φρόντιζε τα γατάκια. Σε σημείο, δηλαδή, όπου θα μπορούσαν να είχαν πρόσβαση μικρά παιδάκια και άλλα ζώα ή και πτηνά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η συντονίστρια της Ομάδας Δράσης για τα Ζώα του Κινήματος Οικολόγων κ. Ανθή Μουζούρη, με αφορμή το περιστατικό αυτό ανέφερε ότι: «Είναι επιτακτική ανάγκη όπως υπάρξει άμεσος εντοπισμός των ενόχων που προέβησαν σε αυτή την εγκληματική πράξη. Παρακαλούμε όποιον γνωρίζει κάτι να ενημερώσει άμεσα τον τοπικό αστυνομικό σταθμό της Ευρύχου. Η ατιμωρησία αυτών που εγκληματούν απέναντί στα ζώα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία της Κύπρου και πρέπει επιτέλους να οδηγηθούν κάποιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης, για να υπάρξει προηγούμενο και να τερματιστούν τέτοια φαινόμενα. Φτάνει πλέον η ατιμωρησία αυτών που εγκληματούν απέναντι στα ζώα».

Σε επικοινωνία του OMEGAlive με τον καινούργιο κοινοτάρχη του χωριού, κ. Ανδρέα Ελευθερίου, ενημερωθήκαμε για τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ιδιοκτήτης έπαιρνε βόλτα τον σκύλο του στο χωριό γύρω στις 21:00 τη νύχτα, όταν το ζώο έφαγε κάποιο κρέας στον δρόμο, το οποίο σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ήταν δηλητηριασμένο.

Αργότερα εντοπίστηκε αριθμός γατών -«όχι 40, λιγότεροι»-, τους οποίους μάζεψε κτηνίατρος το βράδυ και μετά από τις εξετάσεις ενημέρωσε τον κοινοτάρχη πως επρόκειτο για δηλητηρίαση.

Ο κ. Ελευθερίου αναφέρει πως πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό, καθώς δεν έχει γίνει ακούσει για παρόμοιους θανάτους ζώων στο χωριό.

Πηγή: omegalive.com.cy