Σε όλη την ιστορία της, η Κύπρος έχει βρεθεί μάρτυρας στην άνοδο και στην πτώση αυτοκρατοριών, αφήνοντας η καθεμία από αυτές το στίγμα της στο πλούσιο ιστορικό μωσαϊκό της χώρας . Η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού της Μεσογείου αντανακλά τους διαφορετικούς και πλούσιους πολιτισμούς που έχουν κατοικήσει στη γη του.
Η πολιτιστική κληρονομιά και οι προσπάθειες διατήρησης διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής στην Κύπρο, όχι μόνο διαφυλάσσοντας τις απτές εκδηλώσεις της πλούσιας κληρονομιάς του νησιού αλλά και προάγοντας τον διάλογο και την κατανόηση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτές οι προσπάθειες ενθαρρύνουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την εκτίμηση για την κοινή ιστορία και ταυτότητα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε όλο το νησί συγκινούνται πολύ όταν δίνουν μαρτυρία για αυτές τις συντηρήσεις, ειδικά εκείνοι που έχουν αναμνήσεις από το παρελθόν.
Για πάνω από μια δεκαετία, έργα διατήρησης έχουν ανθίσει σε όλο το νησί, υπό την ηγεσία της Τεχνικής Επιτροπής Πολιτιστικής Κληρονομιάς , που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και υποστηρίζονται από το UNDP ως μέρος του ρόλου τους στη διαδικασία οικοδόμησης της ειρήνης στο νησί. Η Συμβουλευτική Επιτροπή της επιτροπής αποτελείται από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς τέχνης και πολεοδόμους και από τις δύο κοινότητες. Τώρα, οι ψηφιακές τεχνολογίες διευρύνουν σημαντικά την εμβέλεια αυτών των προσπαθειών για σύνδεση με ανθρώπους και κοινότητες σε όλο και πέρα από το νησί.
Συντήρηση των λίθων
Ο Cise Tunccag, Μηχανικός Συνεργάτης στο UNDP Κύπρου, κάνει εργασίες φυσικής συντήρησης εδώ και 15 χρόνια. «Είχα 17 χρόνια εμπειρίας ως αρχιτέκτονας. Η ενασχόληση με τα ιστορικά μνημεία είναι κάτι που το εκτιμά αυτό», εξηγεί.
«Πιστεύουμε ότι η διατήρηση των μνημείων για τις μελλοντικές γενιές είναι πολύ σημαντική».
Από το 2010, με την υποστήριξη του UNDP και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 168 τοποθεσίες – ορθόδοξες, μαρωνιτικές, αρμενικές και λατινικές εκκλησίες, τζαμιά και μιναρέδες, χαμάμ, οχυρώσεις, νερόμυλοι και υδραγωγεία – έχουν διατηρηθεί σε όλο το νησί.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συντήρησης, μερικές φορές ανακαλύπτουν κάτι απροσδόκητο.
«Όλα τα έργα μας έχουν εκπλήξεις», λέει ο Hakan Gökberk, Συμβασιούχος Μηχανικός του UNDP Κύπρου. «Είναι η ουσία του έργου ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης, βρίσκεις κάτι. Σε ένα από τα τελευταία μας έργα, κατά τη διάρκεια συντήρησης εκκλησίας στο Πραστιό, αποκαλύφθηκαν τοιχογραφίες άνω των 100 ετών κάτω από νεότερα στρώματα μπογιάς. Και το τελευταίο είναι σε μια άλλη εκκλησία, στις αψίδες, όπου βρήκαμε μεσαιωνικά «γκράφιτι» που θα τεκμηριωθούν πολύ σύντομα».
Επαναπροσδιορίζοντας τις πέτρες
Μαζί με τη φυσική προστασία, υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον και αναγνώριση των δυνατοτήτων της ψηφιακής κληρονομιάς. Η ψηφιακή κληρονομιά προσφέρει οφέλη τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο προσβασιμότητας και το UNDP Κύπρου είναι το πρώτο στην περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας που επιδιώκει τα πλεονεκτήματά του.
Η χρήση τεχνολογιών για τη χαρτογράφηση των τοποθεσιών και την κατασκευή τρισδιάστατων μοντέλων χρησιμεύει ως το πρώτο βήμα διατήρησης (σε περίπτωση που προκύψουν περαιτέρω ζημιές πριν γίνουν οι κατάλληλες εργασίες συντήρησης).
«Μέσα από όλες αυτές τις προσπάθειες για την ψηφιακή διατήρηση, αυτοί οι χώροι θα διατηρηθούν ασφαλείς από περιβαλλοντικές βλάβες, συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές», λέει ο Ozgur Tel, Τεχνικός Βοηθός και Ψηφιακό Εστιακό Σημείο, UNDP Κύπρου.
Η αντιστοίχιση καταγράφει επίσης λεπτομέρειες που είναι δύσκολο να καταγραφούν με χρήση παραδοσιακών μεθόδων, επιτρέποντας πιο εις βάθος -ακόμα και εξ αποστάσεως- μελέτη. Αυτή η τεκμηρίωση είναι πολύτιμη για ιστορική έρευνα, εκπαίδευση και παρακολούθηση και σύγκριση αλλαγών.
«Αν δεν είναι ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και αν δεν υπάρχουν σκαλωσιές στις οποίες μπορούμε να ανεβούμε, η χρήση του drone μας βοηθά πραγματικά να μπορούμε να δούμε τα κτίρια από την κορυφή», συνεχίζει ο Σισέ. «Χρησιμοποιείται κυρίως για την παρακολούθηση και τη διεξαγωγή της έρευνας του έργου, δημιουργώντας τη λίστα με τις προτεραιότητες».
Η φωτογραμμετρία των μνημείων περιλαμβάνει τη λήψη πολλαπλών, επικαλυπτόμενων φωτογραφιών του μνημείου από διάφορες γωνίες, χρησιμοποιώντας κάμερα ή drone. Στη συνέχεια, αυτές οι φωτογραφίες επεξεργάζονται με τη χρήση εξειδικευμένου λογισμικού που αναλύει τις εικόνες για να ανασυνθέσει την τρισδιάστατη γεωμετρία του μνημείου. Εντοπίζοντας κοινά σημεία στις φωτογραφίες και τριγωνίζοντας τις θέσεις τους, το λογισμικό δημιουργεί ένα λεπτομερές και ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο του μνημείου. Αυτή η διαδικασία απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, ακριβή λήψη εικόνων και επεξεργασία λογισμικού για να διασφαλιστεί η ακρίβεια και η ποιότητα του τελικού ψηφιακού διπλού.
Το UNDP Κύπρου πραγματοποιεί αυτή τη διαδικασία εσωτερικά. Για πολλούς στην ομάδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούν αυτά τα ψηφιακά εργαλεία. Αλλά είναι μια μοναδική ευκαιρία να μάθετε νέες δεξιότητες και να αυξήσετε την αποτελεσματικότητα, εξοπλίζοντάς τους με πολύτιμη τεχνογνωσία για μελλοντικές προκλήσεις.
«Όσον αφορά την 3D ψηφιοποίηση, είναι η πρώτη μου φορά – μόλις το έμαθα», εξηγεί ο Cise. «Εδώ και τρεις μήνες παρακολουθώ πολλά μαθήματα, παρακολουθώ κάποια διαδικτυακά και αυτοπροσώπως μαθήματα και μαθαίνω το λογισμικό για να βελτιώσω τις δεξιότητές μου».
Προστιθέμενη αξία της ψηφιακής κληρονομιάς
Αυτά τα ψηφιακά μοντέλα αποτελούν ουσιαστικά το δεύτερο επίπεδο διατήρησης, δημιουργώντας έναν πιο δυναμικό και προσιτό τρόπο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Η ψηφιακή διατήρηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την υπάρχουσα διατήρηση ή διατήρηση», εξηγεί ο Hakan. «Αλλά γίνεται όλο και πιο σημαντικό, μέρα με τη μέρα, με τις αναδυόμενες τεχνολογικές συσκευές που είναι εύχρηστες. Τώρα μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ γρήγορα αντί για πολλές και πολλές ώρες. Μετασχηματιζόμαστε επίσης σε αυτό, ως ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών, αυξάνοντας την εσωτερική μας ικανότητα όχι μόνο στην τεκμηρίωση, την αξιολόγηση της κατάστασης και τη συντήρηση πολλών αρχαιολογικών χώρων, αλλά και ενισχύοντας αυτήν την ψηφιακή διατήρηση».
Μια άλλη πλευρά της ψηφιακής εργασίας είναι οι εικονικές περιηγήσεις, οι οποίες δημιουργούνται χρησιμοποιώντας μια κάμερα 360 μοιρών που τραβάει πανοραμικές φωτογραφίες που στη συνέχεια συνδέονται. Αυτή η τεχνολογία όχι μόνο ανοίγει πόρτες για όσους αντιμετωπίζουν προκλήσεις κινητικότητας ή γεωγραφικούς περιορισμούς, αλλά προσκαλεί επίσης ένα ευρύτερο κοινό να ασχοληθεί και να εκτιμήσει την πολιτιστική κληρονομιά με νέους και καθηλωτικούς τρόπους.
Επιπλέον, αυτές οι εικονικές περιηγήσεις παρέχουν στις τοπικές κοινότητες μια πλατφόρμα για να επιδείξουν την κληρονομιά τους, καλλιεργώντας μια αίσθηση υπερηφάνειας και ιδιοκτησίας.
«Συνήθως στις εκδηλώσεις που κάνουμε, αφήνουμε τα παιδιά να χρησιμοποιούν VR για τις εικονικές μας περιηγήσεις», λέει ο Cise. «Είναι τόσο ωραίο να βλέπεις τον ενθουσιασμό τους, γιατί νιώθουν πραγματικά ότι βρίσκονται στο μνημείο. Αλλά αυτό που έζησα πρόσφατα στις πρόσφατες εκδηλώσεις μας για την Ημέρα της ΕΕ, όπου συνδέσαμε επίσης τον υπολογιστή με το VR – οι γονείς μπόρεσαν να δουν τι εξερευνούσαν τα παιδιά τους. Οπότε εντάξει, ο ενθουσιασμός των παιδιών ήταν κάτι αναμενόμενο. Αλλά ο ενθουσιασμός των γονιών ήταν ωραίο να βιωθεί. Διότι ρωτούσαν επίσης ποιο μνημείο ήταν, ποια αρχαιολογική περιοχή…»
Αποθετήριο
Ψηφιακές πηγές υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και διαδραστικών χαρτών, συλλέγονται στον ιστότοπο που κυκλοφόρησε πρόσφατα: www.cyprusdigitalheritage.com .
«Αυτό που δημιουργήσαμε είναι κάτι περισσότερο από μια βασική ιστοσελίδα», εξηγεί ο Ozgur. «Είναι επίσης ένα εργαλείο για τη δημιουργία λεπτομερών ψηφιακών αντιγράφων μνημείων, αποτυπώνοντας τις πλούσιες αποχρώσεις και την ιστορική τους σημασία».
Ερευνητές, φοιτητές και ειδικοί μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αξιολογούν τις τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς για έρευνα, εκπαίδευση και εξερεύνηση. Ο ιστότοπος παρέχει επίσης δωρεάν και διαδικτυακή πρόσβαση σε άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα για να εξερευνήσουν και να εκτιμήσουν την ποικιλόμορφη πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, καταρρίπτοντας τα εμπόδια για ένα ευρύτερο κοινό.
Ο ιστότοπος προσφέρει πληροφορίες και πλαίσιο για τους ιστορικούς χώρους, τα τεχνουργήματα και τις παραδόσεις της Κύπρου, καθώς και καθηλωτικές εμπειρίες που επιτρέπουν στους επισκέπτες να περπατήσουν και να εξερευνήσουν τους χώρους από απόσταση.
«Το ανοιχτό μας αρχείο είναι πολύ σημαντικό. Θα είναι μια καλή πηγή αποθετηρίου», λέει περήφανα ο Hakan. “Αυτό είναι μόνο ένα τμήμα του τώρα, αλλά ο ιστότοπος αυξάνεται επίσης μέρα με τη μέρα, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών πριν και μετά, πανοραμικές φωτογραφίες και εικονικές περιηγήσεις για να δείτε τα κτίρια.”
Τα έργα πολιτιστικής κληρονομιάς παρέχουν ευκαιρίες για συνεργασία και δέσμευση ενδυναμώνοντας τις κοινότητες να συναντηθούν για την επιδίωξη ενός κοινού στόχου.
Μέχρι σήμερα, το έργο έχει ολοκληρώσει 46 έργα διατήρησης, τρισδιάστατα μοντέλα δύο τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς και μία τρισδιάστατη υποθετική, πανοραμική όψη εννέα τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς, ψηφιακά διατηρημένα 24 τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς που είναι πλέον προσβάσιμα ηλεκτρονικά στον ιστότοπο (με 10 ακόμη σε εξέλιξη) και παρουσίασε 10 Πρεσβευτές Νεολαίας Heritage.
«Αυτή η πρωτοβουλία ψηφιοποίησης μας κρατά πραγματικά ζωντανούς», λέει με πάθος ο Cise. «Φυσικά, ως αρχιτέκτονες και μηχανικοί, το να είμαστε στο χώρο φυσικά και να κάνουμε τη συντήρηση είναι μια καλή εμπειρία για όλους μας. Αλλά αυτό φέρνει μια νέα διάσταση στη δουλειά μας. Και αυτό μας κρατά πραγματικά ζωντανούς και ανήκουμε στο έργο, γιατί παράλληλα μαθαίνουμε».
Ο ιστότοπος χρησιμεύει ως εργαλείο για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κατανόησης, καθώς διευκολύνει τις συνδέσεις μεταξύ της κληρονομιάς της Κύπρου και του ευρύτερου κόσμου. Καταγράφοντας και προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας σε ψηφιακή μορφή, το www.cyprusdigitalheritage.com διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη της ταυτότητας της Κύπρου και στην προώθηση της πολιτιστικής ανταλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.
CohesionCy
Πηγή: omegalive.com.cy