26/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Αποστράτευσε τον ήρωα του Ψυχρού Πολέμου Νικολάι Πατρούσεφ πρώην αξιωματικό της KGB

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποβίβασε τον Νικολάι Πατρούσεφ, έναν πολεμιστή του Ψυχρού Πολέμου που διαμόρφωσε τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας, σε θέση απλού επόπτη της ναυπηγικής βιομηχανίας της Ρωσίας. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος τοποθέτησε δύο νεότερους υπολοχαγούς σε ανώτερες θέσεις στο Κρεμλίνο.

Από τότε που ο 71χρονος Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίστηκε σαν άλλος τσάρος της Ρωσίας για μία νέα προεδρική θητεία στις 7 Μαΐου, άλλαξε τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και έδωσε σε μία νέα γενιά αξιωματούχων, ευρεία επιρροή στην οικονομία.

Ο Πούτιν διατήρησε τον 52χρονο Αντόν Βάινο ως προσωπάρχη, τον 63χρονο Αλεξέι Γκρόμοφ και τον 61χρονο Σεργκέι Κιριγιένκο ως πρώτους αναπληρωτές προσωπάρχες, αλλά έδωσε στον πρώην σωματοφύλακα Αλεξέι Ντιούμιν, 51 ετών, μία θέση στο Κρεμλίνο και προήγαγε τον Μαξίμ Οράσκιν, 41 ετών, σε αναπληρωτή προσωπάρχη.

Οι Πατρούσεφ, πατέρας και γιος

Ο Πατρούσεφ, πρώην αξιωματικός της KGB από την Αγία Πετρούπολη, όπου γεννήθηκε ο Πούτιν, μετακινήθηκε από την καρδιά του σύγχρονου πολιτικού γραφείου, όπου εργαζόταν επί 16 χρόνια ως γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στη θέση του επόπτη της ναυπηγικής βιομηχανίας ως σύμβουλος του Κρεμλίνου.

Ο 46χρονος γιος του, Ντμίτρι Πατρούσεφ, προήχθη ωστόσο στη θέση του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης με αρμοδιότητα τη γεωργία.

«Ο Ορέσκιν προήχθη, ο Ντιούμιν ήρθε πιο κοντά και ο Πατρούσεφ ο πρεσβύτερος υποβιβάστηκε σημαντικά», δήλωσε στο Reuters ανώτερη ρωσική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας τέτοιων δημόσιων σχολίων.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι του «Τσάρου» Βλαδίμηρου

Παρόλο που ο Πούτιν, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του, ξεκινά μία νέα εξαετή θητεία και αναμένεται να κυβερνήσει για τα επόμενα χρόνια, οι ανασχηματισμοί του ελέγχονται στενά από τους παρατηρητές του Κρεμλίνου για να διακρίνουν αν ο ίδιος ετοιμάζει πιθανούς υποψηφίους για τη διαδοχή του.

Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιον μπορεί να επιλέξει ο Πούτιν ως μελλοντικό διάδοχο. Ωστόσο, τα ονόματα των Ντιούμιν, Ορέσκιν και Πατρούσεφ του νεότερου – όλοι τους αναβαθμίσθηκαν κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό – αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών μεταξύ της πολιτικής ελίτ της Μόσχας.

Ο Ντιούμιν παραμένει μία από τις πιο εντυπωσιακές προαγωγές, καθώς βρέθηκε στο Κρεμλίνο αφού υπηρέτησε ως περιφερειακός κυβερνήτης της περιοχής Τούλα της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβλέπει την αμυντική βιομηχανία, το συμβουλευτικό όργανο του Κρατικού Συμβουλίου και τον αθλητισμό.

Ο Ντιούμιν μπήκε στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φρουράς της Ρωσίας (FSO), η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια της ελίτ του Κρεμλίνου, το 1995 και ήταν υπεύθυνος της φρουράς του Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης θητείας του. Έχει επίσης εργαστεί ως αναπληρωτής επικεφαλής της GRU (ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών).

Η παλαιά φρουρά στα μετόπισθεν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Πατρούσεφ ο πρεσβύτερος, 72 ετών, θα μεταφέρει την τεράστια εμπειρία του σε έναν ρόλο ελαφρώς διαφορετικού χαρακτήρα, αλλά ότι η ναυπηγική βιομηχανία είναι «ένας απολύτως στρατηγικός τομέας» και δεν απέκλεισε ότι θα του ανατεθούν περαιτέρω αρμοδιότητες.

Η παραμονή του στο Κρεμλίνο σημαίνει ότι ο Πατρούσεφ ο πρεσβύτερος θα εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στον Πούτιν, τον ανώτατο ηγέτη της Ρωσίας, και να διατηρεί έναν βαθμό επιρροής.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης, ότι η νέα θέση του πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ως γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, του δίνει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων που έχουν «μεγάλη σημασία για τη χώρα».

Στην κυβέρνηση, ο Ντενίς Μαρτίνοφ, 55 ετών, ανέλαβε τον ρόλο του πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης και θα διευθύνει τη βιομηχανία, ενώ ο Αλεξάντερ Νόβακ, 52 ετών, θα παραμείνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα επιβλέπει την ενέργεια, αλλά θα αναλάβει επιπλέον καθήκοντα για τη διαχείριση της οικονομίας.

Πηγή: www.newsit.gr