20/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Βουνό τα σκουπίδια σε μεγάλο νησιωτικό δήμο (φωτο)

Βουνό τα σκουπίδια είναι στην κεντρική κέρκυρα, σύμφωνα με καταγγελίες της ΛΑΣΥ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση περιοχές που είναι τουριστικές, ο επισκέπτης συναντάει δεξιά και αριστερά κάδους που έχουν μα μαζευτούν τα σκουπίδια μέρες, με αυτό να συνεπάγεται με αρκετά προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά, η ΛΑΣΥ αναφέρει:

ΒΟΥΝΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τραγική είναι η κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων σε πολλά χωριά του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, με βουνά σκουπιδιών να εμφανίζονται γύρω από τους κάδους και με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων δεν γίνεται με τη συχνότητα που απαιτείται με τα αποτελέσματα να είναι τραγικά και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία αλλά και το περιβάλλον.

Ενδεικτικά και μόνο επισυνάπτουμε μία φωτογραφία από τις Λιαπάδες στο δρόμο που οδηγεί στην φημισμένη παραλία της Ροβινιάς και μία από τις Σιναράδες στον δρόμο προς τον Αι Γόρδη. Στο συγκεκριμένο σημείο μάλιστα, η Δημοτική Αρχή, συνεχίζοντας την πρακτική της προηγούμενης, έχει τοποθετήσει σχεδόν 20 κάδους (πράσινους και κίτρινους) δημιουργώντας αντικειμενικά στο σημείο μία μικρή χωματερή. Οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί για μία πιο δίκαιη κατανομή των κάδων και διαφορετικό τρόπο διαχείρισης, έμειναν υποσχέσεις.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η υποχρηματοδότηση, η ιδιωτικοποίηση μέρους της αποκομιδής των απορριμμάτων και οι πρόσφατες απολύσεις των συμβασιούχων εργαζόμενων συντελούν στο να υπάρχει αυτή η κατάσταση ιδιαίτερα στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες του Δήμου.

Όσες Δημοτικές Αρχές συμφωνούν με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και δεν κάνουν το παραμικρό για να διεκδικήσουν το απαραίτητο προσωπικό και τους πόρους για να λυθούν τέτοια ζητήματα αποτελούν μέρος του προβλήματος. Η Δημοτική Αρχή τελικά υποτάσσεται στην «κανονικότητα» που διαμορφώνεται με τη λογική κόστους – οφέλους που μαθηματικά οδηγεί στην απαξίωση των κρατικών υπηρεσιών.

Καλούμε τους κατοίκους των χωριών, τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν και να μην συνηθίσουν αυτές τις εικόνες. Να διεκδικήσουν άμεση λύση του προβλήματος. Δεν μας αξίζει να ζούμε με αυτόν τον τρόπο το 2024, με τα σκουπίδια στους δρόμους, χωρίς νερό στις βρύσες μας κλπ.

Οι δυνατότητες είναι απεριόριστες και η πραγματικότητα που ζούμε τραγική γιατί αυτές οι δυνατότητες εγκλωβίζονται στη λογική του πως θα μεγιστοποιηθούν τα κέρδη των λίγων. Για αυτό το λόγο κόβουν από τις ανάγκες και τις ζωές μας. Ως εδώ!

Πηγή: www.aftodioikisi.gr