20/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Λείψανα χορτοφάγου δεινόσαυρου ηλικίας 125 εκατ. χρονών βρέθηκαν στο νησί Γουάιτ

Ως το πιο ολοκληρωμένο δείγμα που έχει βρεθεί τα τελευταία 100 χρόνια στη Βρετανία, περιέγραψαν τα λείψανα ενός χορτοφάγου δεινόσαυρου που βρέθηκαν στο νησί Γουάιτ στην Βρετανία, οι επιστήμονες.

Ο συγκεκριμένος δεινόσαυρος που εκτιμάται πως έζησε σε αγέλη στην Βρετανία πριν 125 εκατ. χρόνια, ζύγιζε 900 κιλά, δηλαδή όσο ένας μεγάλος αρσενικός αμερικανικός βίσωνας, ανέφερε ο Τζέρεμι Λόκγουντ, υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ που συμμετείχε στις ανασκαφές.

Τα 149 οστά του δεινόσαυρου βρέθηκαν στα βράχια του Κόμπτον Μπέι στο νησί Γουάιτ, ανοικτά των νότιων ακτών της Αγγλίας το 2013 από τον συλλογέα απολιθωμάτων Νικ Τσέις που πλέον δεν βρίσκεται στη ζωή.

Ο Λόκγουντ και οι συνεργάτες του χρειάστηκαν πολλά χρόνια να ετοιμάσουν τον δεινόσαυρο για ανάλυση καθώς ο σκελετός βρέθηκε σχεδόν ολόκληρος και έτσι ο συλλογέας δεν πρόλαβε να μάθει παραπάνω πληροφορίες για το τι ακριβώς βρήκε.

Το όνομα που δόθηκε στον δεινόσαυρο είναι το «Comptonatus chasei», ως φόρος τιμής για τον Τσέις.

«Ο Νικ είχε χάρισμα να ανακαλύπτει οστά δεινοσαύρων, πρόκειται για ένα φοβερό εύρημα», σχολίασε ο Λόκγουντ.

«Μας βοηθά να κατανοήσουμε περισσότερα πράγματα για τους διάφορους τύπους δεινοσαύρων που ζούσαν στην Αγγλία την πρώιμη κρητιδική περίοδο ((135 εκατ. χρόνια πριν).

Το νησί Γουάιτ στη Βρετανία αποτελεί σημείο – «θησαυρό» για τον εντοπισμό δεινοσαύρων αφού και το 2022 βρέθηκαν τα λείψανα ενός σαρκοφάγου, μεγαλύτερου από από οποιονδήποτε άλλο έχει βρεθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, που επίσης έζησε στην κρητιδική περίοδο.

Πηγή: www.newsit.gr