02/12/2023
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Washington Post: Πώς η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ και εισέβαλε στις 7 Οκτωβρίου – Αποκαλυπτικό βίντεο

Την προετοιμασία και τη στιγμή της εισβολής της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, αποτυπώνει το αποκαλυπτικό βίντεο της Washington Post, στο οποίο παρουσιάζει συγκλονιστικά στοιχεία, που προέκυψαν από ενδελεχή έρευνα. 

Σύμφωνα με την Washington Post, όλα άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2021, όταν ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μια αναβάθμιση υψηλής τεχνολογίας στο φράγμα που περιβάλλει εδώ και καιρό τη Λωρίδα της Γάζας θα προστατεύσει τους κατοίκους του Ισραήλ από την απειλή βίας.

«Τόσο υπόγειο όσο και υπερυψωμένο, με προηγμένα μέτρα, που θα εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωνε με περηφάνεια ο ταξίαρχος Eran Ofir, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, σε δηλώσεις του προς τις κοινότητες που βρίσκονται στο βεληνεκές των ρουκετών της Χαμάς. Η αναβάθμιση κόστισε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Το «σχέδιο τύφλωσης» της Χαμάς

Αλλά σε αυτό το βίντεο της Washington Post με γλαφυρό τρόπο φαίνεται πώς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς εκμεταλλεύτηκε τα τρωτά σημεία που δημιουργήθηκαν από την εξάρτηση του Ισραήλ από την τεχνολογία στο «Σιδηρούν Τείχος» για να πραγματοποιήσει την πιο θανατηφόρα μεμονωμένη επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ. Το βίντεο περιγράφει λεπτομερώς πώς οι μαχητές της Χαμάς εξουδετέρωσαν κάμερες μεγάλης εμβέλειας, εξελιγμένους αισθητήρες και όπλα τηλεχειρισμού -μια τακτική γνωστή στο εσωτερικό της ομάδας ως «σχέδιο τύφλωσης», για να παραβιάσουν το υψηλής τεχνολογίας.

Η The Post ανακατασκεύασε την επίθεση αναλύοντας εκατοντάδες βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων εικόνων που τραβήχτηκαν στις 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών από μαχητές της Χαμάς.

Εξέτασε τα βίντεο και τον ήχο που καταγράφηκε στις κάμερες που φορούσαν οι μαχητές. Εξετάστηκε υλικό από τις ισραηλινές κάμερες ασφαλείας και καταγράφηκαν μαρτυρίες από κατοίκους. Εξετάστηκαν επίσης χάρτες και έγγραφα σχεδιασμού που ανακτήθηκαν από σκοτωμένους μαχητές της Χαμάς.

Όπως αποκαλύπτει η δημοσιογραφική έρευνα, βρέθηκε υλικό που δείχνει 14 ξεχωριστές παραβιάσεις του φράγματος. Συγκρίνοντας το υλικό με χάρτες, δορυφορικές εικόνες και άλλα δεδομένα, οι δημοσιογράφοι εντόπισαν πού έγιναν οι παραβιάσεις – από το πέρασμα Erez στο βορρά έως το Kerem Shalom στο νότο. Το Ισραήλ δήλωσε ότι υπήρξαν συνολικά περίπου 30 παραβιάσεις.

Εκπαιδευτικά βίντεο που έδειχναν μαχητές να επιτίθενται σε μακέτες ισραηλινών εγκαταστάσεων είχαν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνες νωρίτερα και ήταν ορατά σε όλους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η Χαμάς είχε επίσης επεκτείνει τα στρατόπεδά της για αρκετά χρόνια, δραστηριότητα που είναι ορατή σε ευρέως διαθέσιμους διαδικτυακούς χάρτες. Η Post εντόπισε γεωγραφικά αυτά τα στρατόπεδα, χρησιμοποιώντας το έδαφος και άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά που φαίνονταν στα εκπαιδευτικά βίντεο.

Τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την έναρξη της επίθεσης έδειξαν ότι οι μαχητές της Χαμάς εκπαιδεύονταν επί μήνες στις τακτικές που χρησιμοποίησε για να παραβιάσει τον φράχτη.

 

Η λάθος εκτίμηση των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ για τους στόχους της Χαμάς

Ωστόσο, το Ισραήλ εκτίμησε λανθασμένα τις προθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με αναλυτές. Οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η ομάδα, η οποία ελέγχει την κυβέρνηση της Γάζας, δεν ήθελε πόλεμο. Ο στρατός του Ισραήλ είχε πρόσφατα στρέψει μεγάλο μέρος της προσοχής του – και μετατόπισε ορισμένα από τα στρατεύματά του – προς τις ταραχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Δεν πιστεύαμε ότι η Χαμάς είχε αυτή τη δυνατότητα, και έτσι δεν το είδαμε να έρχεται», δήλωσε ο Charles Freilich, πρώην αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ, σε συνέντευξή του στην Post.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που υπέβαλε η Post για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι θα τις απαντήσουν «μετά τον πόλεμο».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί λόγω της αποτυχίας της ασφάλειας και του δικτύου πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει.

Πηγή: www.newsit.gr