22/07/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Ξεχωρίζει η Κύπρος ανάμεσα στις χώρες με την μεγαλύτερη ανάκαμψη του τουρισμού μετά την πανδημία

Η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης έχει ανακάμψει από την απότομη πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού – αλλά ο μαζικός τουρισμός και ο συνωστισμός ασκούν πίεση στις κοινότητες.

Μετά την ύφεση του COVID-19, η τουριστική βιομηχανία σε όλη την Ευρώπη ανέκαμψε το 2023 και το 2024, πλησιάζοντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία και μάλιστα ξεπερνώντας τα σε ορισμένες χώρες, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Qatar Tribune.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώθηκαν 452,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας αύξηση 7% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.

Οι ξένοι επισκέπτες αντιπροσώπευαν περίπου το 45% του συνόλου των διανυκτερεύσεων τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, αλλά υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Το μεγαλύτερο μερίδιο ξένων επισκεπτών που διανυκτέρευσαν καταγράφηκε στη Μάλτα (91%), στην Κύπρο (87%), στο Λουξεμβούργο (82%) και στην Αυστρία (78%).

Στο άλλο άκρο της κατάταξης βρίσκονται η Γερμανία, η Ρουμανία και η Πολωνία –όλες γεωγραφικά μεγάλες χώρες– με μερίδιο διανυκτερεύσεων από τουρίστες του εξωτερικού περίπου 20%.

Χλευασμένες ως έθνη «Club Med» κατά την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση πριν από 15 χρόνια, οι οικονομίες της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Πορτογαλίας ξεπερνούν τώρα τις βόρειες συνομήλικές τους – χάρη στην ανάκαμψη του τουρισμού.

Τα τρία έθνη έπρεπε να υπομείνουν σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τη δημοσιονομική τους χαλαρότητα και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας για τα οικονομικά τους δεινά.

Αλλά «η κατάσταση έχει αλλάξει» από τότε που έληξε η πανδημία του COVID-19, είπε ο Ζολτ Ντάρβας, οικονομολόγος στο Bruegel, μια δεξαμενή σκέψης (think tank) με έδρα τις Βρυξέλλες.

«Σήμερα, αυτές οι χώρες αναπτύσσονται ταχύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. δεν θεωρούνται πλέον ως μαύρα πρόβατα». Ο σλοβενικός τουρισμός σημείωσε επίσης αποτελέσματα ρεκόρ πέρυσι, παρά τις καταστροφικές πλημμύρες στις αρχές Αυγούστου. Η χώρα, η οποία έχει περίπου 2,1 εκατομμύρια κατοίκους, υποδέχτηκε 6,2 εκατομμύρια τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το 2022 και μόλις 0,6% λιγότερο από το 2019, πριν από την πανδημία.

Ωστόσο, ο τουρισμός στην Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, μία από τις οποίες είναι η χρόνια έλλειψη προσωπικού. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Deloitte εξέτασε την κατάσταση του τουρισμού με την Ένωση Ξενοδόχων της Αυστρίας (ÖHV). Σύμφωνα με την έκθεση, το υψηλό κόστος, οι ελλείψεις προσωπικού και η αδύναμη οικονομία αποτελούν βάρος. Στη Βόρεια Μακεδονία, ο αριθμός των τουριστών την περίοδο από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 15,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αυξήθηκε κατά 15,2%. Η πλειοψηφία των επισκεπτών προέρχονταν από την Τουρκία, τη Γερμανία, τη Σερβία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία.

Ο Οργανισμός Προώθησης και Υποστήριξης του Τουρισμού (APPT) της χώρας εργάζεται για την υλοποίηση ενός έργου διασυνοριακής συνεργασίας με την Ελλάδα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας της ΕΕ (IPA). Αυτά τα κεφάλαια υποστηρίζουν χώρες που ευθυγραμμίζονται να ενταχθούν στην ΕΕ, όπως η Βόρεια Μακεδονία. Τη γειτονική Αλβανία επισκέφθηκαν 10,1 εκατομμύρια τουρίστες πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 35% σε σύγκριση με το 2022.

Η ανοδική τάση συνεχίστηκε τους πρώτους μήνες του 2024, όταν περίπου 974.000 ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Αλβανία μόνο τον Μάιο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Η Polina Karastoyanova, επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού της Βουλγαρίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Σόφια ότι είναι σημαντικό η χώρα ως τουριστικός προορισμός να γίνει μέρος της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι η τουριστική βιομηχανία είναι ένας από τους λίγους τομείς στη Βουλγαρία που έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει το μέγεθός της.

Ομοίως, ο Mislav Brkic της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας υποστήριξε σε άλλο συνέδριο ότι χώρες όπως η Κροατία –η οποία εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2023– έχουν τα περισσότερα να κερδίσουν από το να είναι μέρος της νομισματικής ένωσης. Είπε ότι με την υιοθέτηση του ευρώ, η χώρα του έγινε πιο ασφαλής για τις αγορές και θα είχε θετικό αντίκτυπο και στον τουρισμό.

Ιστότοποι όπως η Airbnb προσθέτουν στο πρόβλημα με τις παράνομες ενοικιάσεις και την πίεση στην αγορά κατοικίας, σύμφωνα με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε ιταλικούς προορισμούς όπως η Βενετία, η Ρώμη και τμήματα της Τοσκάνης, οι κάτοικοι ζητούν να τεθεί υπό έλεγχο η ροή των επισκεπτών. Η Βενετία εισήγαγε πρόσφατα μια τιμή εισόδου για ημερήσιες εκδρομές.

Στην Πάλμα του ισπανικού νησιού Μαγιόρκα, ο δήμαρχος της πόλης Χάιμε Μαρτίνεθ παρουσίασε σχέδια για τον έλεγχο του μαζικού τουρισμού στο κέντρο της πόλης.

Η πιο σαρωτική πρόταση είναι η απαγόρευση δημιουργίας περισσότερων ενοικιαζόμενων χώρων για τουρίστες, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Προτείνει επίσης τη θέσπιση κανονισμών για τον περιορισμό της ενοικίασης ακινήτων σε αλλοδαπούς.

Στην Ολλανδία, το Άμστερνταμ σημείωσε επίσης αύξηση επισκεπτών το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με περίπου το 60% να προέρχεται από την Ολλανδία και το υπόλοιπο από το εξωτερικό.

Πηγή: omegalive.com.cy