12/09/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποκλοπές: Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή – Κυβερνητικό «όχι» σε κατάθεση του πορίσματος και κλήση Αδειλίνη

Στη Βουλή μεταφέρεται σήμερα, Παρασκευή (02.08.24) η αντιπαράθεση για το πόρισμα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη για τις υποκλοπές.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και Νίκη κατέθεσαν αιτήματα για σύγκλιση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με βασικό ζητούμενο την κλήση της κ. Αδειλίνη και την κατάθεση του πορίσματος των υποκλοπών, με βάση το οποίο αρχειοθετείται η υπόθεση όσον αφορά στην ΕΥΠ ή σε οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία.

«Λήξαν το θέμα»

«Το θέμα είναι λήξαν» διαμηνύει η κυβέρνηση, η οποία κατηγορεί την αντιπολίτευση για τακτικές «που δεν συμβαδίζουν με την Δημοκρατία», όπως επίσης και ότι «δεν σέβεται τη διάκριση των εξουσιών». 

Τα επιχειρήματα της ΝΔ

Τα μέλη της Ν.Δ. προσέρχονται σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με τρία επιχειρήματα:

Το πρώτο είναι ότι το πόρισμα της Δικαιοσύνης είναι απόρρητο και «δεν μπορεί να γίνει φέιγ βολάν», ενώ εξαπολύουν βολές προς τα κόμματα ότι επιτίθενται στη Δικαιοσύνη, χωρίς να το έχουν διαβάσει, απλά «επειδή δεν τους αρέσει η δικαστική απόφαση».

«Αυτά τα οποία βλέπουμε να συμβαίνουν τις τελευταίες δύο ημέρες, δεν τιμούν καθόλου την Δημοκρατία μας, και δεν μπορώ να θυμηθώ ούτε προηγούμενο τέτοιο, ούτε μπορώ να βρω κάτι άλλο να συμβαίνει, αντίστοιχο σε  κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Με λίγα λόγια, μας λένε ότι “κάθε φορά που δεν μας αρέσει μια απόφαση της Δικαιοσύνης, εμείς θα την τραβάμε από το αυτί” την Δικαιοσύνη και θα την πηγαίνουμε στη Βουλή να “ζητάμε τον λόγο”», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, καυτηριάζοντας το κοινό μέτωπο που συγκροτούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Άκυρη και παράνομη η κλήση Αδειλίνη»

Τα γαλάζια στελέχη προσέρχονται επίσης με τη θέση ότι είναι «άκυρο» και «παράνομο» το αίτημα της αντιπολίτευσης για κλήση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ή και άλλων δικαστικών λειτουργών για να απολογηθούν για το έργο τους.

Επικαλούμενοι το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλή, αναμένεται να τονίσουν ότι η κλήση εκπροσώπων της Δικαστικής Εξουσίας στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προβλέπεται αποκλειστικά και μόνο για ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης, δηλαδή για διαδικαστικά της Δικαιοσύνης, και όχι για απολογία ή για να δώσουν εξηγήσεις για μια δικαστική απόφαση.

«Πυρά» Μαρινάκη σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα, με αφορμή το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να μείνει ζωντανό το θέμα των υποκλοπών, συντασσόμενοι με τις προτάσεις της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για σύγκληση, σε αυτή τη φάση, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν «λάβρος».

«Θεωρώ ότι με το να το ακούει κανείς αυτό από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πέφτει από τα σύννεφα. Είναι το κόμμα του καταδικασθέντος 13-0, για πολύ σοβαρά αδικήματα, παραβίασης ουσιαστικά των θεσμών, είναι το κόμμα των παρα-υπουργείων Δικαιοσύνης, του έτερου καταδικασμένου υπουργού για πολύ σοβαρά ποινικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη Δικαιοσύνη και με τους Θεσμούς. Άρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι “μια μέρα στη δουλειά” το να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει η διάκριση των εξουσιών… Αλλά το να βλέπεις το ΠΑΣΟΚ, που έχει μια παράδοση σεβασμού στους Θεσμούς, έτσι, να σέρνεται πίσω από τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, από τη ρητορική της κ. Κωνσταντοπούλου, με τα όσα ζήσαμε στη χώρα, πριν από 9 χρόνια, ε, νομίζω ότι επιβεβαιώνει πλήρως ότι δεν θέλει να γίνει αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά ένας “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ”», ήταν η αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, δίνοντας το στίγμα της γραμμής του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο ρόλος του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά δε στις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες για τους ιδιώτες που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό predator, ο κ. Μαρινάκης απέδωσε την… ελαφριά ποινή στον «εκτρωματικό Ποινικό Κώδικα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σήμερα η Βουλή ρίχνει αυλαία για τις καλοκαιρινές διακοπές και η συνέχεια αναμένεται στα τέλη Αυγούστου, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επανέλθουν στο θέμα, επιχειρώντας να εξαντλήσουν κάθε θεσμικό μέσο για να παραμείνει ενεργή η συζήτηση και η έρευνα για τις υποκλοπές.

Πηγή: www.newsit.gr