Υποθυρεοειδισμός: Τα 3 μέταλλα που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών του σώματος, όπως:
Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί την κύρια θεραπεία του υποθυρεοειδισμού, αλλά η ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας.
Αν έχετε υποθυρεοειδισμό, μπορεί να ωφεληθείτε από την αποφυγή της γλουτένης, των επεξεργασμένων τροφίμων και γενικά των τροφών που μπορούν να πυροδοτήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα ή να προκαλέσουν φλεγμονή.
Advertisement
Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στον υποθυρεοειδισμό;
Για άτομα με υποθυρεοειδισμό, συμπεριλαμβανομένης της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, η διατροφή μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη, όπως:
Μερικά διατροφικά πρότυπα που μπορεί να ωφελήσουν άτομα με υποθυρεοειδισμό περιλαμβάνουν:
Μια διατροφή χαμηλή σε τροφές που προκαλούν φλεγμονή, πρόσθετα σάκχαρα και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ωφέλιμη για πολλούς ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του θυρεοειδούς.
Τα 3 μέταλλα που είναι σημαντικά για τον υποθυρεοειδισμό
Τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να ωφελήσουν άτομα με υποθυρεοειδισμό εξαρτώνται από την αιτία της πάθησης. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν αλλαγές στη διατροφή ή τη λήψη συμπληρωμάτων για την αντιμετώπιση τυχόν διατροφικών ελλείψεων.
Σύμφωνα με το Health Line, εάν έχετε υποθυρεοειδισμό είναι σημαντικό να μην έχετε έλλειψη στα 3 παρακάτω μέταλλα:
Ιώδιο
Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, και η ανεπάρκειά του μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ορισμένων τύπων υποθυρεοειδισμού. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανεπάρκεια ιωδίου είναι η πιο κοινή αιτία του υποθυρεοειδισμού.
Αν και η έλλειψη ιωδίου είναι συχνή σε πολλές περιοχές του κόσμου, είναι λιγότερο συνηθισμένη στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για ανεπάρκεια ιωδίου περιλαμβάνουν:
Ωστόσο, η υπερβολική πρόσληψη ιωδίου μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής, ειδικά για άτομα με αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να αξιολογήσει τα επίπεδα ιωδίου στον οργανισμό σας και να σας καθοδηγήσει στη σωστή πρόσληψη.
Μπορεί επίσης να σας συστήσουν να αποφεύγετε τροφές πλούσιες σε ιώδιο, όπως είναι το ιωδιούχο αλάτι και τα φύκια.
Σελήνιο
Το σελήνιο είναι ένα ακόμη μέταλλο που υποστηρίζει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Συμβάλλει στην προστασία του θυρεοειδούς από βλάβες που προκαλούνται από το οξειδωτικό στρες.
Η ανεπάρκεια σεληνίου έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε σελήνιο στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του μετάλλου στον οργανισμό. Παραδείγματα τέτοιων τροφών περιλαμβάνουν:
Παρόλο που η έρευνα για τη λήψη συμπληρωμάτων σεληνίου στον υποθυρεοειδισμό είναι ακόμα περιορισμένη, οι ειδικοί δεν συνιστούν γενικευμένη λήψη τους, εκτός αν υπάρχει διαγνωσμένη έλλειψη που δεν μπορεί να καλυφθεί μέσω της διατροφής.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) έχει ορίσει ως ανώτατο ημερήσιο όριο τα 400 mcg σεληνίου για τους ενήλικες. Η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως:
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή και τη σωστή λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών.
Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον θυρεοειδή και τη συνολική σας υγεία, ενώ μπορεί επίσης να οδηγήσει ή να επιδεινώσει τον υποθυρεοειδισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2021 έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων που περιέχουν ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και σελήνιο μπορεί να αυξήσει την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
Αν υποψιάζεστε ότι έχετε έλλειψη ψευδαργύρου, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να αξιολογήσει αν η λήψη συμπληρωμάτων είναι απαραίτητη.
ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr
Πηγή: www.truelife.gr