01/03/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Ζαΐρ Μπολσονάρο: Ο κατηγορούμενος για πραξικόπημα πρώην πρόεδρος Βραζιλίας καλεί σε διαμαρτυρία

Ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι έφερε τη Βραζιλία στα πρόθυρα πραξικοπήματος, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, καλεί τους υποστηρικτές σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 25 Φεβρουαρίου στο Σάο Πάολο, τονίζοντας ότι πρόκειται για ειρηνική διαμαρτυρία.

«Την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου, στις 25, στις 15:00 θα βρίσκονται στη λεωφόρο Παουλίστα (της Βραζιλίας) πραγματοποιώντας ειρηνική συγκέντρωση για να υπερασπιστώ το δημοκρατικό μας κράτος δικαίου», ανέφερε ο Ζαΐρ Μπολσονάρο σε βίντεο που ανήρτησε τη Δευτέρα (12.2.2024) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής «θέλω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου κατά των κατηγοριών που διατυπώθηκαν εναντίον μου αυτούς τους τελευταίους μήνες», συνέχισε.

Την Πέμπτη ο Μπολσονάρο έγινε στόχος επιχείρησης της αστυνομίας στο πλαίσιο έρευνας για τον φερόμενο ρόλο του σε πραξικόπημα. Την ίδια ημέρα του απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Η λεπτομερής αποκάλυψη την Παρασκευή μιας «απόπειρας πραξικοπήματος» ώστε να ανατραπεί το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2022 έχει φέρει τον ακροδεξιό Μπολσονάρο σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Με τη συγκέντρωση της 25ης Φεβρουαρίου ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι επιθυμεί να κάνει μια συμβολική επίδειξη ισχύος στην εμβληματική λεωφόρο Παουλίστα: να πάρει «μια φωτογραφία» των υποστηρικτών του, «να δείξει στη Βραζιλία και στον κόσμο» την ενότητά τους, τις ανησυχίες τους και τις επιθυμίες του.

Αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει θύμα «διώξεων», ο Μπολσονάρο ζήτησε από τους υποστηρικτές του «να μην παραστούν (στη συγκέντρωση) κρατώντας πανό ή λάβαρα κατά οποιουδήποτε».

Ο πρώην λοχαγός έχει στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα ως το 2030 λόγω κατάχρησης εξουσίας, ενώ είναι στόχος πολλών ερευνών από τότε που αποχώρησε από την εξουσία, πριν 13 μήνες, αν και παραμένει επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πραξικόπημα σχεδιαζόταν πολύ πριν τις 8 Ιανουαρίου 2023, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρο εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στη Μπραζίλια, δυσαρεστημένοι από τη νίκη του Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές.

Βίντεο μιας συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2023 και το οποίο δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή δείχνει τον Μπολσονάρο να καλεί «όλους τους υπουργούς» να ξεκινήσουν εκστρατεία κατά των ηλεκτρονικών καλπών, όπως έκανε και ο ίδιος.

Πηγή: www.newsit.gr