20/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

BINTEO: Το σπάνιο φαινόμενο «Cappuccino coast» σε θάλασσα της Λάρνακας – Πώς δημιουργείται

Το σπάνιο φαινόμενο «Cappuccino coast», σημειώθηκε στις ακτές της Ορμήδειας, της επαρχίας Λάρνακας, χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στους περαστικούς.

Το φαινόμενο παρατηρήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κατά την διάρκεια σφοδρών ανέμων.

Δείτε βίντεο που δημοσιεύτηκε στην Ομάδα Καιρόφιλοι Κύπρου:

Τι είναι το Cappuccino Coast

Είναι ένα φαινόμενο που εντυπωσιάζει τους πάντες και εμφανίζεται κυρίως μετά από καταιγίδες. Ο Θαλασσινός Αφρός όπως είναι η ονομασία που του έχουν δώσει οι επιστήμονες προκαλεί αρχικά θαυμασμό αλλά και μπόλικη περιέργεια.

Το γιγάντιο αφρόλουτρο εμφανίζεται κυρίως στις ακτές της Αυστραλίας αλλά και της Αφρικής. Ονομάστηκε Cappuccino Coast όπως γίνεται αντιληπτό από τον πλούσιο αφρό που δημιουργείται και θυμίζει τον αφρό του συγκεκριμένου καφέ. Την τελευταία δεκαετία εμφανίζεται σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πως όμως η φύση βρίσκει τα κατάλληλα συστατικά και μεταμφιέζεται σε barista; Αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο κυρίως μετά από καταιγίδες σβήνοντας ουσιαστικά τη γραμμή μεταξύ ακτής και θάλασσας. Συχνά το βλέπουμε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Όπως ο καφές απαιτεί απλά συστατικά, από απλά συστατικά δημιουργείται και το Cappuccino Coast. Τα τρία συστατικά που περιέχει ο Θαλασσινός αφρός είναι το νερό, ο αέρας αλλά και μικρά σωματίδια, λιπίδια.

Δημιουργείται ουσιαστικά από χημικές ουσίες, εκκρίσεις από φύλλα, νεκρά φυτά και άλατα. Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε αποσύνθεση στο βυθό της θάλασσας. Τα δυνατά ρεύματα που δημιουργούνται ανακατεύονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα τον σχηματισμό φυσαλίδων.

Με τη σειρά τους οι φυσαλίδες ενώνονται μεταξύ τους και όταν φτάσουν στην ακτή με ορμή θα μετατραπούν σε αφρό. Συνήθως συμβαίνει μόνο στην ανώτερη επιφάνεια του ωκεανού γνωστή και ως επιφάνεια μικρόστρωμα.

Το πόσο μεγάλος θα είναι ο αφρός εξαρτάται και από ένα είδος φυτοπλαγκτόν, τα διάτομα. Εάν βρίσκεται μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, στη περίοδο της άνθησης όπως αποκαλείται μπορεί να μεγαλώσει τον αφρό γρήγορα.

Πηγή: omegalive.com.cy