18/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Δέκα από τα πιο παράξενα πασχαλινά έθιμα στον κόσμο – Ένα από τα πιο γνωστά στην Κύπρο (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το Πάσχα αποτελεί αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες γιορτές της Κύπρου, που συνοδεύεται όχι μόνο με άφθονο φαγητό, αλλά και με ήθη, έθιμα και παραδόσεις, που είναι γνωστά σε όλους μας.

Ωστόσο σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, τα έθιμα του Πάσχα κρύβουν αρκετές παραξενιές, που χωρίς να τις γνωρίζουμε θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε και ως «περίεργες».

Τα κόκκινα αυγά σε Κύπρο και Ελλάδα

Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα με το βάψιμο των κόκκινων αυγών, ένα από τα πιο γνωστά έθιμα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Το αυγό σύμφωνα με την παράδοσή μας, συμβολίζει για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής, ενώ το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το ίδιο το αίμα του Χριστού. Μάλιστα το κοκκίνισμα των αυγών γίνεται πάντα τη Μεγάλη Πέμπτη, την ίδια μέρα δηλαδή που ο Χριστός πρόσφερε άρτο και οίνο στους μαθητές του κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, συμβολίζοντας το σώμα και το αίμα του.

Γιγάντια ομελέτα στη Γαλλία

Στην πόλη Haux της Γαλλίας κάθε χρόνο ενόψει του Πάσχα, φτιάχνουν μια γιγάντια ομελέτα για την οποία σπάνε χιλιάδες αυγά.

Η παράδοση μάλιστα αναφέρει πως το συγκεκριμένο έθιμο ξεκίνησε όταν ο Ναποτέοντας με τον στρατό του ταξίδεψε στη Νότια Γαλλία και σταμάτησε σε μια μικρή πόλη για να φάει ομελέτες. Τότε ο Ναπολέοντας ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από τη νοστιμιά, που ζήτησε από τους ντόπιους να φτιάξουν μια γιγάντια ομελέτα για την επόμενη μέρα.

Το «Θείο δράμα» στις Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες, οι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να ζήσουν τη σταύρωση του Χριστού σε πραγματικές συνθήκες. Κάποιοι πιστοί, προτίθενται μέχρι και να σταυρωθούν για να βιώσουν κομμάτι των βασάνων τα οποία πέρασε ο Χριστός.

Μάλιστα μένουν για μερικά λεπτά καρφωμένοι σε έναν σταυρό σαν αυτόν του Χριστού, για να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους.

Αναπαράσταση της σταύρωσης στο Μεξικό

Σε αντίθεση με τις Φιλιππίνες, στην Ισταπαλάπα του Μεξικού τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού.

Αυτό γίνεται με μαστίγωμα και με ψεύτικο αίμα. Υπάρχει ουσιαστικά ένας άνθρωπος ο οποίος υποδύεται το Χριστό και προετοιμάζεται για τη μέρα αυτή ολόκληρο το χρόνο.

Το ξύλο σε Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία

Ακόμα ένα περίεργο έθιμο επικρατεί σε Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία, με την παράδοση να προστάζει όπως οι άνδρες μαστιγώσουν τις γυναίκες τους τη Μεγάλη Δευτέρα.

Πρόκειται για χειροποίητα μαστίγια που φτιάχνονται από ιτιά και είναι διακοσμημένα με κορδέλες. Σύμφωνα με την παράδοση, με τον τρόπο αυτό οι γυναίκες διατηρούν την ομορφιά και την υγεία τους.

Ο «χορός του θανάτου» στην Ισπανία

Στην πόλη Verges της Ισπανίας, τη Μεγάλη Τρίτη λαμβάνει χώρα ο λεγόμενος «χορός του θανάτου». Οι συμμετέχοντες είναι ντυμένοι με μάσκες και στολές, με το χορό να καταλήγει στο τέλος σε μια συγκέντρωση από μασκαρεμένους σκελετούς που κρατούν κουτιά γεμάτα με στάχτη.

Ο χορός αυτός ξεκινάει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες.

Τα «Easter Bilbies» στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία αντί να φτιάχνουν σοκολατένια «Easter Bunnies», φτιάχνουν τα λεγόμενα «Easter Bilbies».

Στην Αυστραλία η πλειοψηφία τάσσεται ενάντια στα κουνέλια, αφού όταν πρωτοεμφανίστηκαν τον 18ο αιώνα, άρχισαν να τους καταστρέφουν τις σοδειές. Στην προσπάθειά τους λοιπόν να τα αποκλείσουν από τις τοπικές παραδόσεις, ξεκίνησαν να υιοθετούν στη θέση τους τα Bilbies, τα οποία είναι αυστραλιανά μαρσιποφόρα.

Ένα Πάσχα αφιερωμένο στο έγκλημα στη Νορβηγία

Κάθε χρόνο την περίοδο του Πάσχα, οι Νορβηγοί πολίτες αγοράζουν αστυνομικά μυθιστορήματα, ενώ την ίδια ώρα τα πλείστα τηλεοπτικά κανάλια προβάλλουν διάφορες αστυνομικές εκπομπές.

Η συγκεκριμένη παράδοση ξεκίνησε γύρω στο 1923, όταν μια εφημερίδα είχε στο εξώφυλλό της μια διαφήμιση ενός αστυνομικού μυθιστορήματος. Ο τρόπος με τον οποίο το παρουσίασε η εφημερίδα, έκανε τον κόσμο να νομίζει προς επρόκειτο για μια πραγματική ιστορία.

Το πέταγμα του χαρταετού στις Βερμούδες

Στις Βερμούδες τη Μεγάλη Παρασκευή, οι κάτοικοι πετάνε χαρταετό, κάτι το οποίο για τους ίδιους συμβολίζει την πορεία του Χριστού προς τον παράδεισο.

Η ιστορία της παράδοσης αναφέρει πως ο Χριστός χρειαζόταν έναν από τρόπο για να βοηθήσει τους μαθητές του να κατανοήσουν την Ανάληψή του, γι’ αυτό και έφτιαξε έναν χαρταετό.

Ανακύκλωση χριστουγεννιάτικων δέντρων στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η παράδοση είναι να ανάβουν πασχαλινές φωτιές από χριστουγεννιάτικα δέντρα τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί.

Η πράξη αυτή συμβολίζει τη νίκη της ομορφιάς της ηλιόλουστης άνοιξης, έναντι των κρύων και μουντών ημερών του χειμώνα.

Πηγή: omegalive.com.cy