18/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

“Αισθάνομαι ότι έχω στήριξη. Ότι λαμβάνω στήριξη ότι δεν αισθάνομαι μόνη. Και ότι μπορώ να τα καταφέρω. Αισιοδοξία.”

Το όνομά της είναι Ρεβέκκα και είναι μια από τις πολλές μητέρες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωπες με τις προκλήσεις που συνοδεύουν την αναπτυξιακή διαταραχή που λέγεται αυτισμός. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι της αυτό είναι το Κέντρο Οικογενειακής Παρέμβασης και Στήριξης για τον Αυτισμό και η ομάδα επαγγελματιών που το στελεχώνει.

Το κέντρο στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης και στήριξης σε παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ

Ανώτερη Λειτουργός Κοινωνικής Ενσωμάτωσης/ Υπεύθυνη Κέντρου

Ο αυτισμός είναι μια πολύπλοκη και δια βίου διαταραχή. Το έργο στοχεύει στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ενότητας και ισορροπίας της οικογένειας των παιδιών με αυτισμό, Επίσης έχει τον σκοπό να γίνει από τους γονείς όσο γίνεται νωριτερα η αποδοχή και αντιμετώπιση της κατάστασης ενός τέτοιου σημαντικού γεγονότος για τη ζωή τους το οποίο τους σοκάρει και τους δημιουργεί μεγάλο άγχος.

ΜΑΡΙΑ ΤΟΥΜΑΖΟΥ

Συντονίστρια Σύμβασης Έργου

Τα οφέλη είναι πολλά και πολυδιάστατα. Καταρχάς με το να βοηθείται η ίδια η οικογένεια συντηρούμε έτσι τον θεσμό της οικογένειας να είναι δυνατός για να μπορέσει να στηρίξει το παιδί να του παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον να αναπτυχθεί. Κάτ επέκταση είναι η ανάπτυξη του ίδιου του παιδιού, η πρόοδος του, του δίνουμε τα εφόδια για να αναπτύξει τις δεξιότητες όσο το δυνατό πιο νωρίς, όταν ακόμα και η πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι τέτοια που μπορεί να απορροφήσει πληροφορίες.

Το κέντρο λειτουργεί πολυθεματικά και με εξατομικευμένη προσέγγιση παρέχοντας 3 υπηρεσίες. Της κοινωνικής στήριξης της ψυχολογικής στήριξης και της κατ οίκον εκπαίδευσης. Τις υπηρεσίες αυτές στελεχώνουν καταρτισμένοι επαγγελματίες οι οποίοι λειτουργούν στη βάση ενός συγκεκριμένου πλάνου παρέμβασης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ

Ψυχολόγος

Η υπηρεσία ψυχολογικής στήριξης στελεχώνεται από ειδικούς ψυχολόγους συμβουλευτικούς και σχολικούς. Η υπηρεσία στοχεύει στη ψυχολογική και συναισθηματική στήριξη των οικογενειών, στη συμβουλευτική ψυχοεκπαιδευση, στην αποφόρτιση των γονέων και γενικά στο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους είτε αυτό μπορεί να είναι στο πώς μπορούν να διαχειρίζονται συμπεριφορές του παιδιού στο σπίτι, στο πώς να διαχειρίζονται το δικό τους άγχος, στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων της οικογένειας και γενικότερα ώστε όλα τα μέλη της οικογενεις να νιώθουν καλά.

Οι συναντήσεις γίνονται στα κεντρικά γραφεία του κέντρου στη Λευκωσία ή σε επαρχιακά γραφεία ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για διαδικτυακές συναντήσεις.

ΡΕΒΕΚΚΑ ΕΦΡΑΙΜ

Μητέρα παιδιού στο φάσμα του αυτισμού

Εβδομαδιαία βλέπω την ψυχολογο η οποία παρέχει πλήρη ψυχολογική στήριξη και σε εμένα και σε ό,τι χρειάζομαι. Γίνεται ένας διαμοιρασμός αισθημάτων, προβλημάτων ακόμα και ανησυχιών, που αντιμετωπίζω έτσι καθημερινά. Αλλά θέτω και στόχους μαζί της.

Στο πλευρό των οικογενειών βρίσκονται και οι κοινωνικοί λειτουργοί του Κέντρου.

ΑΛΕΞΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΙΔΟΥ

Κοινωνική Λειτουργός

Πρωταρχικός στόχος είναι ο εντοπισμός των αναγκών των προβληματισμών των δυνατοτήτων των γονέων σε ό,τι αφορά το παιδί τους αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ενημέρωση την οποία παρέχουν οι κοινωνικοί λειτουργοί του τμήματος όσον αφορά σημαντικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές, που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα που αφορούν τόσο το παιδί όσο και την οικογένεια. Επιπλέον αυτό που γίνεται είναι η δικτύωση και η συνεργασία με αρμόδιες υπηρεσίες αρμόδιους φορείς εθελοντικές οργανώσεις.

Βαρύνουσας σημασία ρόλο για την κοινωνική ενσωμάτωση των παιδών έχουν και οι κατ’ οίκον εκπαιδευτές.

ΝΑΤΑΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Κατ’ οίκον Εκπαιδεύτρια

Πραγματοποιούνται εβδομαδιαίες συναντήσεις στον χώρο του σπιτιου τους, όπου μέσα από την αλληλεπίδραση με το παιδί μαθαίνουν οι γονείς διάφορους τρόπους να αλληλεπιδρούν με το παιδί τους, αναπτύσσουν δεξιότητες για αντιμετώπιση διαφόρων καταστάσεων στην πραγματικότητα συμπεριφορών του παιδιού και ταυτόχρονα γίνεται εκμάθηση δεξιοτήτων καθημερινής ζωής και αυτό μέριμνας όπως το παιδί να τρώει αυτόνομα, να χρησιμοποιεί την τουαλέτα και διαφορα άλλα. 

ΡΕΒΕΚΚΑ ΕΦΡΑΙΜ

Μητέρα παιδιού στο φάσμα του αυτισμού

Θεωρώ ότι δημιουργείται έτσι μια ομάδα ανθρώπων η οποία ο γονιός δεν νιώθει μόνος του και μπορούμε έτσι όλοι μαζι να βοηθήσουμε ώστε να καταλάβουμε αυτά τα παιδιά. Τούτα τα παιδιά χρειάζονται να τα καταλάβουμε εμείς πιο πολύ παρα εκείνα εμάς.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027».

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΦΡΑΓΚΑΚΗ

Ανώτερη Λειτουργός Κοινωνικής Ενσωμάτωσης/ Υπεύθυνη Κέντρου

Το συνολικό κόστος του έργου είναι 5 εκατομμύρια ευρω. Έχει ενταχθεί ως ένα κοινωνικά καινοτόμο έργο, αφορά δράσεις κοινωνικής καινοτομίας και η συγχρηματοδότηση του από την ΕΕ είναι 95%.

ΜΑΡΙΑ ΤΟΥΜΑΖΟΥ

Συντονίστρια Σύμβασης Έργου

Προϋπολογίστηκε το κέντρο για να μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 300 παιδιά τον χρόνο με τις οικογένειες. Τα παιδιά είναι παιδιά προσχολικής ηλικίας όμως σε εξαιρετικές περιπτώσεις αν υπάρξει διάγνωση μετά από την προσχολική ηλικία, μπορούμε να παρέχουμε την υπηρεσία του ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού.

Φορέας υλοποίησης είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία και ανάδοχος φορέας η κοινοπραξία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Codeca και Social Element.

#CohesionCY

Πηγή: omegalive.com.cy