23/05/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Επίσκεψη στο Κάιρο θα κάνει αντιπροσωπεία της Χαμάς για την πιθανή εκεχειρία

Το θέμα πιθανής εκεχειρίας με το Ισραήλ θα συζητήσει η αντιπροσωπεία της Χαμάς που θα βρεθεί στο Κάιρο αύριο Δευτέρα (29.04.2024).

Οι μεσολαβητές της εκεχειρίας εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συμφωνίας ενόψει ισραηλινής επίθεσης στην πόλη Ράφα. Έτσι, αντιπροσωπεία της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς θα επισκεφτεί το Κάιρο προκειμένου να γίνουν σχετικές συνομιλίες για κατάπαυση πυρός του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχος της Χαμάς, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι η αντιπροσωπεία θα συζητήσει μια πρόταση για εκεχειρία που παρέδωσε η οργάνωση στις μεσολαβήτριες χώρες Κατάρ και Αίγυπτο, καθώς και την απάντηση του Ισραήλ. Ο ίδιος αποκάλυψε λεπτομέρειες από τις τελευταίες προτάσεις.

Χθες Σάββατο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η προγραμματισμένη εισβολή στη Ράφα, όπου έχουν βρει καταφύγιο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, θα μπορούσε να ανασταλεί αν προκύψει συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.

Ο σκληροπυρηνικός εθνικιστής υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έκανε σήμερα έκκληση στον Νετανιάχου να μην αναβάλει την επίθεση στη Ράφα λέγοντας ότι μια συμφωνία με τις προτάσεις της Αιγύπτου θα συνιστούσε ταπεινωτική ήττα.

Χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς, είπε ο Σμότριτς σε βίντεο που έδωσε στον Τύπο το οποίο απευθύνεται στον Νετανιάχου, “Μια κυβέρνηση με εσάς επικεφαλής δεν θα έχει κανένα δικαίωμα ύπαρξης”.

Ερωτηθείς αν ο Σμότριτς, ο οποίος δεν είναι μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Νετανιάχου, έχει λεπτομέρειες της αιγυπτιακής πρότασης, ο εκπρόσωπός του δεν σχολίασε άμεσα.

Δυτικές χώρες, ανάμεσά τους και ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ-οι ΗΠΑ- έχουν καλέσει το Ισραήλ να μην επιτεθεί στη Ράφα λόγω των πιθανών απωλειών αμάχων.

Πηγή: www.newsit.gr