28/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Τρεις επιπλέον μισθούς κερδίζουν οι μισθωτοί με την αύξηση στα 830 ευρώ

Αύξηση του κατώτατου μισθού για 4η φορά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 29.03.2024. Το νέο ποσό φτάνει τα 830 ευρώ και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Κατά την εξειδίκευση του μέτρου από την υπουργού ΕργασίαςΔόμνα Μιχαηλίδου, η αύξηση που έχει δοθεί συνολικά υπερβαίνει αυτήν του πληθωρισμού σωρρευτικά και αποφέρει στην τσέπη των μισθωτών τρεις μισθούς επιπλέον.

«Ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 830 ευρώ, το κατώτατο ημερομίσθιο θα είναι στα 37,07 ευρώ. Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ήταν η μείωση ανεργίας στο 10,4% τον Ιανουάριο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η κατάταξη της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και ο πενταπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μ.ο. Συνολικά, έχει σημειωθεί αύξηση 27,7% σε σχέση με το 2019. Σε 12μηνη βάση, ο μισθός ανέρχεται στα 968 ευρώ το μήνα και καλύπτει 560.000 συμπολίτες μας, που είναι κατά 26.000 λιγότεροι σε σχέση με πέρσι».

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου:

  • Ο μέσος μισθός σήμερα 75 ευρώ υψηλότερος από την προηγούμενη χρονιά
  • Δύο επισημάνσεις η συρρωρευτική υψηλότερη από την συρρωτευτική αύξηση πληθωρισμού
  • Από 27,7% την ώρα που ο συρρωτευτικός πληθωρισμός στο 16,6%
  • Στην τσέπη του νοικοκυριού υψηλότερο απολαβών στο τι έχει χαθεί από την αύξηση του πληθωρισμού
  • Το 2019 το 27% των μισθωτών στον κατώτατο μισθό
  • Στόχος το 2027 να φτάσει στα 950 ευρώ
  • Τρεις επιπλέον μισθοί στην τσέπη των μισθωτών σε σχέση με το 2019
  • Συμπαρασύρρονται επιδόματα και επίδομα ανεργίας

Απαντώντας αμέσως μετά σε ερωτήσεις η υπουργός Εργασίας, πω ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η άσκηση τήρησης ισορροπίας, ωστόσο έγινε λεπτομερώς και με αίσθημα υπευθυνότητας.

Όσον αφορά στην επιβράδυνση ή στασιμότητα κλαδικών συμβάσεων η κα Μιχαηλίδου έκανε λόγο για πολύ σημαντικά θέματα, ωστόσο είπε πως πέρα από την αύξηση επιδιώκουμε και επιτυγχάνουμε μέση αύξηση μισθού στη χώρα και πώς αυτό γίνεται μέσω συλλογικών συμβάσεων.

Η κα Μιχαηλίδου απάντησε πως από το 2019 που ήταν στο 20% από 1ης Απριλίου ανεβαίνει στο 27,7%, το 20% συμβάδιζε και δεν έγινε ερήμην της αγοράς. Υπενθύμισε πως έχουμε μικρότερο ποσοστό των μισθωτών από το 27% στο 22% που βρίσκονται στον κατώτατο σε μία αγορά εργασίας που έχει αυξηθεί κατά 400.000 εργαζόμενους.

Το χρονοδιάγραμμα ορίζει ψηφιακή κάρτα σε βιομηχανία και λιανεμπόριο

Εκτός ατζέντας, σήμερα υπέγραψα παράταση για τις 2 κατηγορίες σχετικά με τα πρόστιμα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας.

Η κα Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε πως η εφαρμογή της έχει τεθεί ήδη σε ισχύ σε βιομηχανίες και λιανεμπόριο, ωστόσο σήμερα υπέγραψε την υπουργική απόφαση με την οποία μετατίθεται η ημερομηνία επιβολής των προστίμων για τη μη εφαρμογή της για την 1η Ιουλίου, αντί για τώρα τον Απρίλιο, όπως προέβλεπε απόφαση του προκατόχου της.

Όπως εξήγησε η επιλογή η παράταση αφορά και στους δύο κλάδους και η ημερομηνία επελέγη καθώς τότε θα γίνει και η εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ 2.


Πηγή: www.diaforetiko.gr