29/04/2024
Αθηνά, Ελλαδα
ΚΥΠΡΟΣ

Πιτυοκάμπη: Ο κίνδυνος μέχρι και για φραγή αναπνευστικής οδού για όσους εξορμούν στην ύπαιθρο – Τα σημεία που παραμονεύουν και τι ισχύει για ζώα

Tου Ανδρέα Ποταμίτη

Μειωμένοι σε σχέση με πέρσι είναι οι πληθυσμοί της κάμπιας πιτυκάμπης, ωστόσο οι κίνδυνοι που ενέχει η επαφή της με ανθρώπους και ζώα παραμένουν.

Σε συζήτηση του OMEGAlive με τον Κωνσταντίνο Νικολάου, Ανώτερο Συντηρητή Δασών, του Τμ. Δασών , ενημερωθήκαμε πως αυτό που αποτελεί κίνδυνο είναι η τρίχα τους, κάτι το οποίο παραμένει σε έντονο βαθμό και μέσα στις φωλιές τους, παρόλο που πλέον τις έχουν εγκαταλείψει και κατέβηκαν στο έδαφος.

Τα σημεία στα οποία εντοπίζονται συχνότερα οι εν λόγω κάμπιες και πρέπει να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης είναι οι αυλές σχολίων και σπιτιών, οι παιδικές χαρές, οι δημόσιοι κήποι και τα πάρκα.

Όπως μας αναφέρει ο κ. Νικολάου το Τμ. Δασών ψεκάζει προληπτικά με βιολογικά σκευάσματα τα δέντρα της άγριας Πεύκης, τα οποία εντοπίζονται σε όλο το νησί, από τη θάλασσα μέχρι τα ψηλότερα ορεινά, όταν οι κάμπια βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της εκκόλαψης, μέσα στη φωλιά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρέφονται με τις ψεκασμένες πευκοβελόνες και να πεθαίνουν, πριν προλάβουν να μεγαλώσουν.

Όσες καταφέρουν να φτάσουν στο έδαφος ψάχνουν ένα γυμνό μέρος χωρίς κλαδιά και γίνονται σαν μια μπάλα του τένις, εισχωρώντας μέσα στη γη σε βάθος από 1 έως 5 εκατοστόμετρα, ετοιμάζοντας το κουκούλι τους για να μετατραπούν αργότερα σε έντομο.

Οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο

Κατά τα μέσα του Γενάρη, αναπτύσσουν ένα τοξικό τρίχωμα, το οποίο είναι καταγεγραμμένο πως μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργίες σε ανθρώπους υπό τη μορφή κοκκινίλων και εξανθημάτων.

Όπως προσθέτει ο αρμόδιος, υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους και σημειώνει πως αν υπάρξει ενοχλήσεις μετά από επαφή μαζί τους πρέπει να μεταβείς αμέσως στις πρώτες βοήθειες, καθώς μπορεί να ελλοχεύει και ο κίνδυνος της φραγής της αναπνευστικής οδού. Υπάρχει κόσμος βέβαια που ξεπερνά εύκολα τις οποιεσδήποτε παρενέργειες της επαφής του με την κάμπια.

Κίνδυνοι για τα ζώα

Τώρα που οι κάμπιες αυτές βρίσκονται στο έδαφος, είναι αναμενόμενο πωςτα κατοικίδιά μας μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Στην περίπτωση που συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, το ζώο μπορεί να φουσκώσει ή ακόμα και να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, όπως και ο άνθρωπος.

Ο κίνδυνος από τις φωλιές

Παρόλο που έχουν κατέβει στο έδαφος, οι φωλιές τους που έμειναν πάνω στα δέντρα περιέχουν ακόμα τοξικό τρίχωμα, το οποίο με τον άνεμο ή όταν οι φωλιές πέσουν κάτω μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Προς αντιμετώπιση του τριχώματος σε βεράντες, αυλές και σχολεία, προτείνεται το ήπιο ράντισμα, καθώς η έντονη πίεση του νερού μπορεί να εντείνει το πρόβλημα. Ιδανικό χρονικό διάστημα ραντίσματος από τα σημεία από τα οποία πέρασαν οι κάμπιες είναι οι 15 ημέρες και ακολούθως, με τη βοήθεια το ήλιου αρχίζει και μειώνεται δραστικότητα της τρίχας.

Φυσικοί εχθροί

Πέραν από τα βιολογικά σκευάσματα οι κάμπιες αυτές έχουν και μερικούς φυσικούς εχθρούς, όπως ο τσαλαπετεινός, που έρχεται περίπου αυτήν την εποχή στην Κύπρο και έχει την ιδιότητα να εντοπίζει τις φωλιές τους, να τις σκίζει και να τρώει τη νύμφη, πριν γίνει κάμπια. Άλλος φυσικός εχθρός είναι το πεμπετσούι, το οποίο τρώει περισσότερο τα αυγά.

Άλλοι φυσικοί του εχθροί είναι η ψαλίδα, η πασχαλίτσα και μερικά ερπετά.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η εν λόγω κάμπια αποτελεί κομμάτι της τροφικής αλυσίδας και γι’ αυτό δεν είναι σκοπός του Τμ. Δασών να την εξαλείψει. Μάλιστα, σημειώνεται πως στο μέλλον ίσως υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να αυξηθεί ξανά ο πληθυσμός, όπως και ο πληθυσμός των φυσικών θηρευτών τους.

Πηγή: omegalive.com.cy